BulutTahsilat -PSD2 İLE AÇIK BANKACILIĞIN GELECEĞİ

PSD2 İLE AÇIK BANKACILIĞIN GELECEĞİ

PSD2 gibi düzenlemeler eşliğinde Açık Bankacılık uygulamalarının hayata geçirilmesindeki temel amaç̧; yenilikçiliğin ve rekabetin arttırılmasıdır...

PSD2 İLE AÇIK BANKACILIĞIN GELECEĞİ

23 Eylül 2019

Twitter-icon
PSD2 ile Açık Bankacılığın Geleceği

PSD2 gibi düzenlemeler eşliğinde Açık Bankacılık uygulamalarının hayata geçirilmesindeki temel amaç̧; yenilikçiliğin ve rekabetin arttırılmasıdır. Böylece yeni ürünler geliştirilecek ve müşteriler, daha uygun koşullarda daha fazla seçeneğe erişebilir hale gelecektir. Avrupa’dan başlayan, İngiltere’de önemli bir noktaya gelen Açık Bankacılık, Güney Amerika’dan Asya’ya dünyanın birçok noktasında yaygınlaşmaya başladı.

Açık Bankacılık şu anda gelişmekte olan bir kavram, öncü ülkelerde yaşanan gelişmeler ve elde edilen tecrübeler bu alana girecek herkes için bir rehber niteliğinde. Daha da önemlisi bu gelişme ve öğrenme sürecinde geleneksel bankacılık ve finans sektörü için Açık Bankacılık, olumsuz yönlerinden ziyade yenilikçiliğe kendisini adamış̧ girişimci ruhlar ile ilerleyebilecekleri, düşük maliyetli bir iş geliştirme fırsatı sunuyor.

Bundan sadece 10 yıl önce mobil cihazlar ile banka servislerine dijital erişim, anında ödemeler, mobil cüzdanlar, kablosuz ödemeler, blockchain ve açık API yapıları birer beklentiden ibaretti. Bugünse tüm bu yapılar tüketiciler ve kurumlar açısından gündelik işlemlerin temel bileşenlerine dönüştüler. Araştırma ve Danışmanlık şirketi EY ın öngörüsüne göre yenilikçi oyuncuların da ekosisteme dahil olması ile birlikte 2015 yılında 1 trilyon doların biraz üzerinde olan ödemeler sektörünün küresel büyüklüğü 2023 yılında 2,1 trilyon dolara ulaşacak. Bu büyüme hem mevcut hem de yeni oyuncular için pastada yeterince büyük bir pay olduğunu gösteriyor.

Ancak yeni oyuncuların hızlı ve düşük maliyetlere adım attıkları, büyük teknoloji şirketlerinin ise ellerindeki devasa veriye ve müşteri tabanına dayanarak bankacılık hizmetlerine adım attıkları bir dünyada geleneksel oyuncuların hem kendini geliştirmesi hem de fintech’ler ile ortaklık kurması gerekiyor.

Küresel bir fintech lideri kabul edilen Chris Skinner kişisel blogunda paylaştığı makalede “On yıl önce hayal ettiklerimiz bugün gerçekleşti. Açık Bankacılık artık sadece Birleşik Krallık ’ta ortaya çıkan bir kavram olmanın ötesinde küresel bir gerçeğe dönüşüyor” yorumunu yapıyor. “Yapılan anketler tüketicilerin yüzde 80’inin kişisel finansal verilerini farklı kurumlarla paylaşmak istemediğini ortaya koyuyor ancak elde edecekleri avantajlar kendilerine sunulduğunda hızla fikir değiştiriyorlar” diyor.

BulutTahsilat tamda bu noktada ortaya çıkarak PSD2 kanunun Türkiye’deki uyarlamasıdır. 27 bankayla entegre olup gelen giden tüm hareketleri tek bir ekrandan görüntüleyip online olarak yapı sunan platformdur.

Kaynakça: www.fintechistanbul.org


Twitter-icon
Önceki Yazılar
...
BULUTTA BANKACILIK NEDİR?

Bulutta Bankacılık önceleri bilinmez ve korkulan bir yenilik olarak görüldü.

...
NAKİT AKIŞI NEDİR?

İşletmenizin kasasına belirli bir zaman dilimi içerisinde giren ve çıkan paraya nakit akışı denir.

...
FİNTECH 2.0: YENİ BİR FİNANSAL KATILIM DÖNEMİ

Son birkaç yıl içinde FinTech, finansal hizmetler ekosistemi içerisine yerleşmiştir. FinTech'in genel algısı Bankacılık ve..

BulutTahsilat - Referanslar